Jouw domeinnaam

- hier begint jouw website -

Zonder domeinnaam kun je niets beginnen

Je hebt dagen lopen zweten en piekeren over de naam van jouw bedrijf. En nu de kogel door de kerk is, wil je ook kijken of je een domeinnaam kunt vastleggen. Zonder domeinnaam is het immers niet mogelijk om je website te starten.

Om te beginnen wil ik één misverstand wegnemen. Je ziet vaak advertenties waarin men suggereert dat je een domeinnaam koopt. Dat is niet zo. Je betaald voor het gebruik. Zeg je een domeinnaam op, dan is een ander vrij om hem te gebruiken.

Als je een domeinnaam wilt vastleggen dan gaat dat via een registar. Enkele bekende registars zijn TransIP, Mijndomein en Hostnet.

Via deze registars kun je de beschikbaarheid van je domeinnaam controleren. Daarnaast bieden zij nog een legio aan extensies zoals .org, .nu en .com. Tegenwoordig komen er steeds meer mogelijkheden bij. Denk dan aan .amsterdam, .online en .business.

man bekijkt website op laptop

Een domeinnaam leg je voor een periode van 1 jaar vast en wordt ieder jaar automatisch verlengd. De kosten zijn afhankelijk van het type extensie dat je neemt. Een .nl is bijvoorbeeld goedkoper dan een .com domeinnaam. Daarnaast kun je profiteren van acties die vaak voor het eerste jaar gelden.

Als ik kijk naar de kosten dan schat ik in dat een .nl domeinnaam je het eerste jaar tussen de € 1,00 en € 5,00 kost. Na het eerste jaar betaal je ongeveer bedragen die liggen tussen de € 5,00 en € 10,00 voor een heel jaar.

Heb je vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Laat het mij dan gewoon weten en stuur mij een bericht!

Enorm handige tips

Iedereen kan zelf een domeinnaam vastleggen. Als je dit liever laat verzorgen, let dan goed op of het bedrag dat je betaald marktconform en de looptijd niet langer dan een jaar is.

Er zijn personen/bedrijven die veel domeinnamen vastleggen. Alleen maar in de hoop dat jij voor een te hoog bedrag het gebruik van de domeinnaam overneemt.

Word je gebeld of gemaild door vreemde bedrijven over jouw domeinnaam? Trap er niet in! Ze verzinnen vreemde verhalen en bieden je een onnodige dienst of service aan. Vertrouw alleen jouw webdesigner of registar.

073-8565331